به نام یکتا معمار هستی

Middle East Centre, St. Antony’s College

شنبه 17 اردیبهشت 1390 05:51 ب.ظ

نویسنده : مصطفی نصیری اوانکی
ارسال شده در: زاها حدید ،

 

Middle East Centre, St. Antony’s College

Oxford, UK
2008–TBC


Render © Zaha Hadid Architects


PROGRAM:

New Academic Building

CLIENT:
Middle East Centre, St. Antony’s College
University of Oxford

Area:
Total Floor Area: 1200 m²
Site Area: 900 m²
Footprint Area: 900 m²

CONCEPT:
The Middle East Centre of St. Antony’s College is the University of Oxford’s centre for interdisciplinary study of the Modern Middle East. The centre was founded in 1957 and it is focused on research on humanities and social sciences with a wide reference to the Arab World and its geographic adjacencies. The Centre’s research core is a specialised library and substantial paper and photographic archive covering material from 1800’s onwards. At present, the Middle East Centre’s Library and Administration facilities are housed in the former Rectory of the Church of SS. Philip and James at 68 Woodstock Road. The archive is housed in the basement of the neighbouring property at 66 Woodstock Road, sharing the building with other facilities and rooms of the college. The Middle East Centre also had 3 workrooms in the same property. To tie in with the St. Antony’s College future plans the Middle East Centre is planning a new Library and Archive to meet the current use for research and academic activities. Zaha Hadid Architects has been commissioned to design a scheme in the garden plot that separates 68 and 66-64 Woodstock Road. The new building has to comply with the college’s vision for growth and add formal coherence to the existing quad, and tie in with the ambition ADP’s masterplan for St. Antony’s college.

The new building will allow for a less restrictive research environment and a much better link between the academic aspect of the institute and its social function. The strong physical constraints and the scale of the site demand a different approach to linking both 68 and 66 Woodstock Road, where the architecture turns into itself, morphology of dynamic tensions visibly restricted by material boundaries. These last points of reference allow for abstracting use from the current landscape, employing the current topography to mark programme activities and separate public from private functions. Our approach is to defi ne a series of plateaus and territories where different academic and research affi liations can be apparent from the character of the interior space. Form is driven by a series of tension points spread on a synthetic landscape that blends built and natural elements. The new structure deforms and adapts to this new abstract environment, revealing paths and fl ows, whilst containing the more introvert aspects of the programme brief. The new bridging form allows for programme connection at different levels, gradating space in relation to the public/private dichotomy. The intention is to create a suspended structure that allows for the more public aspects of the brief to infi ltrate the building and spill into the college’s curtiledge facing the Hilda Bess building. This is a fl exible territory where space is layered through contrasting use of built elements.

The sweeping form of the bridging shell is mirrored horizontally in the forecourt access area, where a curved concave/convex frameless glass façade reveals this public plateau and frames the main access point. This key landscape feature allows for abstract modulation between interior and exterior planes, extending use and activity. The sunken forecourt is not only an access area but acts as refl ective space, emphasizing the suspended character of the main shell and opening to new non-programmed activities. This is a semi-public space that contrasts greatly with the more formal approach to the new organization towards the curtiledge. The new building in this sense works in a series of correlations in regards to the way in connects to the existing context, the number of affiliations dictated by the character of the connection.

COMPUTER RENDERS:


Render © Zaha Hadid Architects


Render © Zaha Hadid Architects


Render © Zaha Hadid Architects


Render © Zaha Hadid Architects


Render © Zaha Hadid Architects

ARCHITECT:
ZAHA HADID ARCHITECTS
DESIGN: Zaha Hadid Architects
ASSOCIATE DIRECTOR: Jim Heverin
PROJECT ARCHITECT: Kenneth Bostock
DESIGN TEAM: Goswin Rothenthal, Theodora Ntatsopoulou, Saleem A. Jalil, Mireia Sala Font, Amita Kulkarni

CONSULTANTS:
STRUCTURAL ENGINEER: Adams Kara Taylor
M&E: Max Fordham and Partners (London, UK)
LIGHTING/FAÇADE/FIRE: Arup
COST: Sense Cost Ltd
PLANNING SUPERVISION: JPPC Oxford
FIRE: Arup
FORESTRY & ABORICULTURE: Sarah Venner
ACCESS: David Bonnet
LANDSCAPE: Gross Max
CDM: Andrew Goddard Associates
VISUALISATION: Cityscape




دیدگاه ها : نظرات
آخرین ویرایش: - -



شبکه اجتماعی فارسی کلوب | Buy Mobile Traffic | سایت سوالات