به نام یکتا معمار هستی

R. Lopez de Heredia Wine Pavilion

شنبه 17 اردیبهشت 1390 10:36 ق.ظ

نویسنده : مصطفی نصیری اوانکی
ارسال شده در: زاها حدید ،

 

R. Lopez de Heredia Wine Pavilion

Haro, Spain
2001–2006


Photography © Hélène Binet


PROGRAM:
Visitor centre Pavilion and cellar tasting room for Tondonia, in Haro (2004), Pavilion for Alimentaria, part of international fair in Barcelona (2001)

CLIENT:
R. Lopez de Heredia Vina
Tondonia, S.A.
Q. Avda. Vizcaya, 3
26200 Haro, Spain

SIZE:
800 m²

CONCEPT:
The adage that from small beginnings many things may grow applies well to this project. The client, famous family bodegas of Rioja came to us with the intention of designing a pavilion to contain an older pavilion. The old pavilion had been found in their outhouses and restored to its original condition. It had been originally commissioned by the great grandfather for the world fair exhibition in 1910. The proprietors of the bodegas had a long succession of adding their built presence to the tradition of the bodegas.

The new pavilion was to be exhibited at the Alimentaria Fair in Barcelona and afterwards relocated to the bodegas at Haro in Rioja. In time the pavilion would be superseded by a new extension of cultural buildings. As such it was a stepping-stone, a bridge between the past, present and future development of the bodegas.For us the starting point was to jump into the future to determine how the present would evolve. We began this project by a series of studies exploring how the bodegas could evolve. Working backwards from these studies the pavilion began to emerge in tandem.

The pavilion would house the old pavilion. Made from timber and designed in a fin de scele style the old pavilion became a jewel within a new container. Like a series of Russian dolls the new pavilion itself was to be eventually housed within the new extension at the bodegas. The new pavilion would be just one layer in a larger composition. Proceeding with this almost onion analogy, various studies led to a container developed in sectional cuts. The section distorts from a rectangle around the old pavilion to a distorted memory shape resembling a decanter. Which was not an intentional end point but once noticed it could not be ignored that we had designed a new bottle for an old wine.

PHOTOGRAPHY:


Photography © Hélène Binet


Photography © Hélène Binet


Photography © Hélène Binet


Photography © Roland Halbe


Photography © Hélène Binet


Photography © Roland Halbe


Photography © Roland Halbe

DRAWINGS:


Elevation Wall © Zaha Hadid Architects


Floor Layout Plan © Zaha Hadid Architects


Layout Plan © Zaha Hadid Architects


Roof Glazing Plan © Zaha Hadid Architects

VIDEO:

Video © Zaha Hadid Architects

ARCHITECT:
ZAHA HADID ARCHITECTS
DESIGN: Zaha Hadid
PROJECT ARCHITECT: Jim Heverin
SITE SUPERVISION TEAM: Anja Simons, Paolo Matteuzzi, Mario Mattia
PROJECT TEAM: Tiago Correia, Matthias Frei, Ana Cajiao
PARTNER ARCHITECT: IOA (Barcelona, Spain), Candid Casadevall, Nuria Ayala, Joan Ramón Rius, Xavier Medina

CONSULTANTS:
STRUCTURAL: Jane Wernick Associates
QS: CBA (London, UK)
M&E: Ann Dalzell / Arup




دیدگاه ها : نظرات
آخرین ویرایش: - -



شبکه اجتماعی فارسی کلوب | Buy Website Traffic | Buy Targeted Website Traffic